Maske: ali jih nosimo vse leto?

Včeraj se je na pustni torek končalo pustno rajanje. Kurenti in številne druge pustne šeme so odstranile maske s svojih obrazov. Mi bomo pa danes pisali o maskah, ki jih nosimo v življenju.

Vsak dan ko zjutraj vstanemo, se zmeraj  ne vstanemo najboljše volje. Včasih vstanemo z levo nogo. Nato se odpravimo v službo in tu si že moramo nadeti prvo masko. Nasmešek na obraz, prijaznost, ustrežljivost,… Nazvzen izgleda, da smo dobre volje. Nihče se ne vpraša, da je to morda maska in da se za tem nasmeškom skrivajo skrbi in misli, kako je doma, kako je v partnerskem odnosu, kako je z otroki. Naše misli so prepletene s številnimi vprašanji, katerih pa navzen ne moremo/ne smemo pokazati.

Ko pridemo domov, je prav, da imamo tam varno okolje, kjer lahko maske odvržemo. Da smo lahko to kar smo, da čutimo to kar čutimo, da imamo občutek ljubljenosti in sprejetosti. Da nas ima partner/ka rad ne glede na to, s katero nogo smo zjutraj vstali.

Ko pa v partnerskem odnosu nastanejo težave, si partnerja nadaneta maske. Ne želita tvegati in biti ponovno ranjena, zato je lažje nadeti masko in se zanjo skriti. Vsaj tako se zdi. Maska nam daje trenutni občutek varnosti, z svojo bolečino pa še zmeraj ostajamo sami, ranjeni. Partnerja sicer vsak na svoji strani hrepenita po bližini in varnosti, vendar je strah pred tveganjem prevelik. Maska je instant rešitev in pomeni trenutno zatišje.

Vsak izmed partnerjev  v odnos prinese svojo “prtljago” iz primarne družine in jo skriva za masko, saj so to lahko najbolj boleča občutja, s katerim se je posameznik srečeval. Če uspeta partnerja v odnosu ustvariti dovolj varnosti, se lahko začnejo te maske počasi odstranjevati. Ko čutimo, da nas partner ljubi, da je ob nas, da nas sprejema. In ko padejo te maske, lahko posameznika zaživita v boljšem in lepšem skupnem odnosu. Tu sem proces zapisal na kratko, vendar pa v odnosih stvari ne tečejo tako hitro. Potrebna so leta, preden lahko odvržemo vse maske, seveda je odvisno od varnosti v odnosu.

Želim vam mnogo varnosti v odnosih in možnost, da maske čimprej odvržete in zaživite v varnem ter srečnem odnosu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja